Op deze pagina ontdek je tips die gaan over grafisch ontwerp, creativiteit en ondernemen. Tips met enthousiasme geschreven over mijn ervaringen en expertise. Niets op deze pagina vertelt jou wat er moet en hoort. Het zijn geen heilige waarheden, ik heb de MIKS®TIPS geschreven in de hoop dat ik er mensen mee help op weg naar hun eigen zakelijke identiteit.

Zweet je inmiddels peentjes en wordt de weg naar jouw nieuwe logo en huisstijl nog ingewikkelder? Aarzel dan niet en klik op onderstaande knop voor de oplossing.

Vanuit MIKS® ben ik een webshop gestart. Via www.kleurenmiks.nl verkoop ik mijn eigen getekende en uitgegeven producten. Producten waarmee je je creativiteit kwijt kunt en waarin je uren kunt verdwijnen. Te denken aan het kleurboek “Kleur je dromen!” of kleurplaat kaarten. Het is nooit te vroeg om alvast in Kerst stemming te komen. Dus mocht je het leuk vinden om zelf creatief bezig te zijn om Kerstkaarten te maken, een grote poster in te kleuren of nu alvast een leuk cadeautje te scoren, dan weet ik zeker dat je blij wordt van deze creatieve producten.

Wat is een huisstijl?

Een huisstijl is een middel om je product of dienst te versterken. Het is een manier om je bedrijf te onderscheiden ten opzichte van je concurrenten. Het is niet alleen het laten ontwerpen van een logo, het is ook het totale plaatje van al je communicatie een smoel geven. Hoe consequenter je het inzet, hoe beter mensen het onthouden. Oftewel; Het gaat om de kracht van de herhaling!

Als ondernemer weet ik zeker hoe moeilijk je het vindt om de stap te zetten naar een eigen identiteit. Ik heb het zelf allemaal meegemaakt. En met de re-boost van mijn bedrijf ervaar ik opnieuw hoe lastig het is als het over je zelf gaat. Je vindt het zelfs eng om te kiezen. Je hebt geen idee welke kleuren je wilt gebruiken, welk lettertype er bij je past en of er wel een beeldmerk bestaat dat bij jouw wensen en gevoel aansluit. En dan hebben ook nog eens heel veel mensen daar een mening over.

Om gek van te worden!

Je bent dan bang dat alles 13 in een dozijn wordt en dat een ontwerper niet naar jouw wensen luistert en er dus helemaal niets van snapt. “Daardoor slaat ie vast de plank mis”, hoor ik je denken.

Je ontwerp is klaar en dan

Het lijkt eenvoudig om op je computer een ontwerp te maken. Je bent uren bezig om een flyer of advertentie te maken en als je dan eindelijk klaar bent en niet ontevreden, dan kan het ontwerp worden aangeleverd.

Je gaat naar de website van de drukker en zoekt naar de pagina waar je het ontwerp kunt uploaden. Gevonden en dan… oeps, je leest dat het ontwerp moet worden aangeleverd met 3 mm afloop en snijlijnen, in een resolutie van 350 en in CMYK, dubbelzijdig met zwart overdruk. Ehm… tja, het duizelt je van de termen en je hebt geen idee wat dat allemaal betekend.

Heb je daar helemaal geen zin in en ben je de draad helemaal kwijt dan is er een simpele oplossing: mail of bel me even dan leg ik je graag uit wat de drukker van je wil.

Afloop de ruimte rondom je ontwerp die de drukker nodig heeft om het drukwerk netjes schoon te snijden. Zorg dat je teksten niet op de rand van het drukwerk staan, anders worden die door snijden van je vel afgesneden. Lelijk

CMYK de kleurinstelling waarmee je het ontwerp moet aanleveren. Gebruik foto’s in CMYK en ook alle kleuren die je gebruikt moeten in dezelfde modus staan. CMYK betekent: Cyaan, Magenta, Yellow, Black en met die kleur instelling kan je elke kleur die je wenst gebruiken. Ook wel Full-color genoemd.

Resolutie is een instelling voor foto’s en afbeeldingen. Hoe hoger de resolutie hoe scherper de afbeelding is. Hoe groter de afbeelding en de resolutie, hoe verder je een afbeelding zonder kwaliteitsverlies kunt uitvergroten. Let wel op dat de bestanden op je computer meer geheugen in nemen als je ze in hoge resolutie en grootte opslaat. Bij gebruik van dergelijke afbeeldingen heeft dat ook invloed op de grootte van je bestand.

Pixel De puntjes in een afbeelding. Hoe meer puntjes per cm hoe scheper je afbeelding wordt. De resolutie kan je niet verhogen (wel verkleinen) als je foto of afbeelding al klaar is. Houdt daarom altijd rekening met die scherpte als je een foto maakt! Hoe scherper en groter de afbeelding is, hoe groter de afbeelding gebruikt kan worden zonder kwaliteitsverlies. Als je de scherpte later aanpast bijvoorbeeld in Photoshop, dan gaat het programma de pixels bij verzinnen en krijg je een zeer wazig en onscherp beeld. Niet zo mooi dus.

Kleur kiezen voor je huisstijl

In mijn werk moet ik dagelijks kiezen voor kleur. Welke kleuren passen bij het bedrijf, de ondernemer en de stijl. Dat begint natuurlijk bij de kleur voorkeuren van de klant zelf. Het best is dan eerst te bedenken wat je met je bedrijf wilt uitstralen. Het bepalen van je imago is lastig, maar met het stellen van een aantal vragen lukt het je vast;

  • Wie zijn je klanten
  • Welke boodschap wil je uitdragen
  • Welke kleuren passen bij je product of dienst

Bijvoorbeeld
Als je kapper bent met alleen kinderen als klant zou ik geen al te sombere kleuren kiezen. Felle kleuren en primaire kleuren en vormen spreken dan meer aan.
Wil je als bedrijf zakelijker overkomen, bijvoorbeeld als je boekhouder bent, dan kan ik me voorstellen dat je bijvoorbeeld donkerblauw combineert met oranje.
Als je producten voor de toekomst zijn, duurzaam, zouden lichtblauw met groen zeker je imago kunnen versterken.

Maar…. 
Eerlijk is eerlijk, ik vind het veel belangrijker om alle “moeten” los te laten en vooral te doen wat voor jou goed voelt. Dus out-of-the-box of echt kleuren en ook lettertypes kiezen die bij jou passen. Daarmee past je huisstijl helemaal bij wie je bent. Je gaat daardoor zelfvertrouwen uitstralen en juist daarom gaan de mensen aan de overkant van de tafel jou onthouden en beter nog, ook voor jou en je bedrijf kiezen. Dat is toch wat je wilt?

De MIKS-TIP
Niet altijd hoef je te kiezen voor kleuren die “horen”, durf te kiezen en luister naar je gevoel. Pas als jij je helemaal zeker voelt met je huisstijl ga je dat ook uitstralen. Dan geef je met plezier je visitekaartje aan je potentiële  klanten. Niets is lelijk, iedereen heeft een eigen smaak en jij bent prachtig!